16 Nisan 2020 Perşembe

Chat yada Chatlesmek

İngilizce'den gelen Chat sözcüğünün, Türkçe sözlük karşılığı,  konuşmak, sohbet etmek, çene çalmak, gevezelik etmek şeklindedir. Peki Türkçe'ye, 'Chat'  sözcüğü neden ve nasıl girmiştir?

Konuşma, sohbet ya da gevezelik etme gibi anlamları olan chat sözcüğü, internetin günlük yaşama ve günlük yaşamdaki her bireye inebilmesi sonucu, kişilerin birbirleri ile haberleşmesinin karşılığı olmuştur. Telefon ile haberleşme, mesajla haberleşme ve son olarak internet kullanımı ile internet üzerinden haberleşme olarak gelişim süreci başlamıştır. Gelişen teknoloji ve internetin tüm dünyada kullanılabilmesi ile haberleşme amacının yanına bir de kişilerin birbirleri ile sohbet etme seçenekleri eklenmiştir. İnternet ile birlikte, kişilere tanıdıkları haricindeki kişilerle de sohbet etme fırsatı yaratılmıştır.

Böylece, internet kullanıcıları, internetin evrenselliğinden yararlanmıştır. Evrensellik ile birlikte gelen durum ise; ulaşılamayacak kimsenin kalmaması durumudur. Şöyle ki; bireyler merak ettikleri, konuşmak istedikleri, kendi ülkeleri ya da kendi ülkeleri haricindeki kişilere, internet ortamındaki  sohbet odaları nı tercih ederek ulaşabilmektedir. Dolayısıyla, internet ortamının getirdiği evrensellik, konuşma-sohbet odalarının evrensel bir isme sahip olmasını gerektirmiştir. Dünyada en çok kullanılan ve hatta dünyanın konuşma dili olarak kabul gördüğü İngilizce, bu amaca hizmet etmiş ve kişilerin birbirleri ile konuşması, sohbet etmesi anlamına gelen 'Chat' sözcüğü, sohbet odalarının genel ismi olmuştur. Türkçe'de de 'Chat' sözcüğüne karşılıklı yapılma anlamı katan –iş,eş eki getirilmiş ve 'Chatleşmek' sözcüğü ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder